Navigation Menu+

Što je to naivna umjetnost

Izraz „naiva“ (franc. naïf) ili „naivna umjetnost“ ili „izvorna umjetnost“ ili „primitivna umjetnost“ obuhvaća one likovne stvaratelje, slikare i kipare, njihova djela iz raznih kultura i lokaliteta širom svijeta koji njeguju svoj osobni kreativni prepoznatljivi stil dječjeg, naivnog, infantilnog, neakademskog zanesenjaštva.

Obilježava ih karikaturalno-disproporcionalna figuracija lišena bilo kakvog akademskog realizma, u izvedbi od arogantnog, agresivnog kolorita do vrhunskih majstorija profinjenog kolorističkog sklada na razini vrhunskog zanatstva. Često puta su njihova djela popraćena i jakom naracijom uz specifično tretiranje prostora.

Neki naši likovni kritičari drže da te umjetnike krasi i druga važna zajednička crta poetičke singularnosti (jedinstvene osobitosti) s visokom razinom i vrsnoćom izvedbe. Najviše su cijenjeni upravo zbog svoje spontanosti, nevinosti, iskrenosti i prirodnosti što je publika i kritika itekako prepoznala.

 

Razlika između naivne umjetnosti, autsajderske umjetnosti i art bruta

 

Treba razlikovati naivnu umjetnost od autsajderske umjetnosti (periferna umjetnost, hrv. slikari Drago Trumbetaš, Drago Jurak) i art bruta (sirova umjetnost) iako se u nekim segmentima često preklapaju.

Za razliku od naive koju specificira visoka razina umjetničkog zanatstva, autsajderska umjetnost obuhvaća kojekakve fantaste, autistična izražavanja, marginalne autore, nižu razinu zanatstva, ekscentrike i graditelje vizionarskih struktura. Art brut je nekontrolirano izražavanje, popraćeno bizarnim, morbidnim, depresivnim tonovima, lišenim bilo kakvih estetskih dosega. U krug art bruta po nekim tumačenjima smještaju se čak i crteži osoba s intelektualnim poteškoćama. U krug naivnog umjetničkog kruga ulaze većinom samonikli, samouki slikari i kipari bez ikakve formalne likovne naobrazbe. Pa čak je i simptomatično da većinu njih, uz rijetke izuzetke, prati gotovo niska opća i likovna naobrazba, što sasvim sigurno ne isključuje njihovu prirodnu inteligenciju i slikarsko nadahnuće. Čak štoviše. Mnogi od njih dokazali su da opća naobrazba, pa i ona likovna, nije uvjet za doseg u svjetski likovni vrh i postizanje vrsne umjetničke razine.
 

Hrvatski naivni umjetnici – svjetski predvodnici u metjerstvu

 
Mnogi hrvatski umjetnici, i slikari i kipari, dokazali su i pokazali kako se postiže vrhunska zanatska razina. U metjerstvu, tj. zanatskom dosegu, hrvatskim naivnim umjetnicima gotovo da i nema ravnih u svijetu, a poglavito kada je riječ o slikanju na poleđini stakla. Naiva je pravac u umjetnosti poput ekspresionizma, dadaizma, nadrealizma, kubizma pa bi možda i taj segment trebalo nazvati – naivizam.
 

JAKOV-BRATANIC

ART BRUT – Jakov Bratanić
 

AUTSAJDER-ART---Drago-Jurak-

AUTSAJDER ART – Drago Jurak
 

NAIVA---Ivan-Večenaj

NAIVA – Ivan Večenaj